Kollumpjes

Waterput

Op de rand van de gedempte waterput stond met houtskool geschreven: wie hier wil schijten moet zijn naam erin krijten. Ik was die zomer acht jaar en onder aanmoediging van de zoons van de boer, waar we het zomerhuisje huurden, probeerde ik het geschrevene te ontcijferen. Na in de rondlopende tekst eerst op de verkeerde plaats begonnen werd ik hardhandig geholpen waar ik moest beginnen. 

Lees meer »

Waar denk je aan bij het woord voetsteun?

Schrijven op basis van een woord. Dat is even nadenken. Soms vindt mijn wat traag werkende geheugenschijf dingen terug waar ik zelf verbaasd over ben dat die daar nog liggen opgeslagen. Misschien werkt mijn harde schijf wel traag omdat hij overvol zit? Ook lijkt het wel of goede herinneringen sneller gevonden worden dan slechte. Zou ik die zelf dieper in het systeem hebben opgeborgen? Elke vraag levert een nieuwe vraag, goed voor een uitgebreide psychologische beschouwing, maar ik ga toch maar terug naar het woord. Voetsteun, voetsteun?

Lees meer »

Inpakken en wegwezen

Hoewel ik iemand ben van de praktische snelle oplossingen, werkt dat niet als ik op vakantie ga. Er zijn mensen die pas op de dag voor vertrek de koffers van zolder halen en volgooien, en er zijn er die weken van te voren al bezig zijn. Ik zit daar niet eens tussenin. Ik begin maanden van te voren al. Ik ben gek op de voorpret.

Lees meer »

Op het ereveld, zij aan zij

Militaire uniformen, ze hebben me nooit aangetrokken. Als tiener ging ik met een boog om die jongens in uniform heen. Bluffers vond ik het. Het leger leek mij een wereld waar je als echtgenoot niets te vertellen had. Bovendien werd door de leiding wel even uitgemaakt  waar jij als gezin ging wonen. Dat moeten wonen op een basis alleen al, brrrrr. 

Lees meer »

Dromende regenlaarzen

Door de bossen struinen in de herfst. Regen geen bezwaar. Gele zuidwester op en bijpassende lange zeiljas aan, de broek in groene regenlaarzen.

Lees meer »

Mag het wat zachter?

Buiten is het net boven het vriespunt en nog donker. Langs mijn slaapkamerraam klinken voetstappen. Meerdere. Een bons, nog een, geroezemoes van stemmen en ik denk : "Nee hé? Niet nu al.” Met groot gekletter wordt gereedschap uitgepakt en dreunt de eerste boor in het beton.

Lees meer »

Vers van het land

Pas getrouwd stortte ik me op de nobele taak van huisvrouw. Ik was geen huisvrouw volgens het boekje vrees ik, het moest wel leuk blijven. Dat ik bleef werken en manlief niets deed in het huishouden was toen de gewoonste zaak van de wereld. Mijn oplossing was de verplichte zaken zo snel mogelijk afraffelen en als er apparaten waren die me daarbij konden helpen kwamen die in huis om tijd overhouden voor leukere dingen.

Lees meer »

Bakvissen aan de slootkant

Op mijn middelbare school was er, ruim een halve eeuw geleden, een tekort aan leraren. De oplossing was: dan maar iemand zonder kweekschool-diploma. Ja kweekschool heette dat toen, zoiets als een kweekvijver waar de toekomstige leraren nog leerlingen heetten, geen studenten. De termen zijn veranderd, de problemen met lerarentekorten niet. 

Lees meer »

Het bedrog van het koekoeksei

Bedrijvig schudt het kleine vogeltje haar kontje dieper in het nestje. Is het goed zo? Zou het passen? Ze draait nog eens rond en ploep, daar landt het eerste ei al zachtjes verend in het perfecte holletje.

Lees meer »

Kind, wat een vocabulaire!

Half vorige eeuw, ja dat is even terug, werden de meisjes en de jongens direct vanaf de bewaarschool al gescheiden. Gelukkig is er veel veranderd wat betreft de ideeën man-vrouw.

Lees meer »